Вести

Расписан нови конкурс за куповину куће на селу- како млади могу до помоћи од 10000 евра

Министарство за бригу о селу расписало је нови конкурс за доделу сеоских кућа, и определило још 500 милиона динара за ту намену. До сада је укупно кроз тај програм купљено 1631 кућа у 570 села.
Услови за пријаву су и ове године исти- субвенцију за куповину куће на селу могу да остваре особе које имају мање од 45 година. Услов је и да подносилац пријаве није власник или сувласник непокретности на територији Републике Србије, изузев пољопривредног земљишта и да исту нису отуђили или поклонили у претходних 5 година.
Подносиоци пријаве морају да испуне и само један од следећих услова који се односе на то да се на селу живи самостално у закупљеној кући или у породичној заједници са осталим члановима породице, затим да живи у градској средини у закупљеној непокретности самостално или са породицом и да има намеру да живи на селу.
Такође, од подносиоца пријаве очекује се да са продаваоцем непокретности није у крвном сродству, да није у поступку одобравања средстава за куповину непокретности и да у моменту подношења пријаве немају неизмирених обавеза према држави.
Сеоска кућа са окућницом, за чију куповину подносиоци пријаве конкуришу, потребно је да испуњава основне услове за живот и становање, да се не налази у градским и општинским седиштима и приградским насељима, као и да се налази у селу у којем постоји бар један од објеката јавне службе или услуга, здравствена амбуланта, пошта, школа, станица превоза или неки од наведених објеката постоји у суседним селима. Неопходно је и да буде уписана у катастар непокретности/земљишне књиге на име продавца, без терета, да је непокретност, као и да је изграђена уз грађевинску дозволу.
Они који конкуришу морају се уклопити у буџет од максимално 10.000 евра, колико даје држава. Услов је да вредност предметне сеоске куће са окућницом, односно купопродајна цена, у границама њене вредности на тржишту непокретности. Неопходно је и да сеоска кућа и окућница нису предмет судског спора, као и да не постоје нерешени имовинско-правни односи.
Сеоска кућа са окућницом испуњава основне услове за живот и становање уколико је безбедна и условна за становање, поседује инфраструктуру – канализацију или септичку јаму, воду, струју и ако постоји приступ до сеоске куће са окућницом преко тврдог пута. Подносиоци пријаве који добију бесповратна средства не могу отуђити непокретност у року од десет година од дана закључења уговора о промету непокретности са продавцем непокретности и непокретност мора бити осигурана у наведеном периоду.
Непокретност стечена доделом бесповратних средстава не може бити предмет хипотеке или залога, ради обезбеђења извршења обавеза из уговора о кредиту у року од пет година од дана закључења уговора о промету непокретност са продавцем непокретности.
Влада Србије овим мерама наставља подстицаје за оживљавање села, захваљујући којима је и породица Вујовић из Ивањице прошле године добила сигуран кров над главом.