Вести

Министарка пољопривреде састала се са малинарима у Ивањици

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Танасковић састала се данас у Ивањици са представницима малинара где је било речи о предстојећој сезони, откупној цени, помоћи хладњачарима, како би се лоша ситуација у малинарству стабилизовала. У претходноим периоду догодио се велики проблем са откупом ’’црвеног злата’’ и то би требала да буде школа за све који се на било који начин баве малином, рекла је министарка пољопривреде. Она је додала и да је за све хладњачаре обезбеђена кредитна линија код банке Поштанске штедионице.

Прве понуђене цене за ову годину су око 200 динара по килограму али министарка Танасковић каже да се мора наћи баланс како би у овом процесу производње, откупа и пласмана малина, створена реалност.

Председник Асоцијације малинара Србије, Добривоје Радовић, каже да је данашњи састанак био конструктиван и да су на њему изнети захтеви малинара, а оно што је пред бербу увек у првом плану је цена, за коју произвођачи траже бар три евра по килограму.

Према Радовићевим речима у Србији је 2022. године произведено око 60 хиљада тона малине а хладњачари су изашли са податком о извозу од 82 хиљаде тона. Мали и средњи хладњачари, како тврди Радовић, кажу да је на залихама око 25 до 30 хиљада тона, па се поставља питање одакле долази тај вишак. Он сматра да се увоз малине у оволиким количинама мора зауставити како би се српско тржиште опоравило.

 

 

Извор: INFOLIGA